Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby
naileo: Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby:
2log5−1
Bardzo proszę o wyjaśnienie. Co się stanie z 2 przed logarytmem? I loga b=c, przyjmujemy że
a=10, zgadza się?
10 wrz 13:12
Adamm: tak, masz wzór k*logab=logabk
2log5−1=log25−log10=log(2,5)
10 wrz 13:14
naileo: Wszystko rozumiem. Bardzo dziękuję!
10 wrz 13:19
Nadia: 2+2log5 z 3 − 3log5 z 2
8 cze 12:49
Jolanta: 2+2log53−3log52=
2=log525. Bo 52=25
2log53=log532=log59
3log52= log523=log58
log525+log59−log58=log5(25*9:8)=log5(225:8)=log52558
8 cze 16:38