prosze o policzenie
BB: (1 1/3)3 * (−3 3/4 )2 : 3 − (1/3 )2 = Słownie ma być (nie wiem jak tu zrobić ułamki i potęgę )
w nawiasie jeden i jedna trzecia do potęgi trzeciej razy w nawiasie minus trzy i trzy czwarte
do potęgi drugiej podzielić przez trzy minus w nawiasie jedna trzecia do potęgi drugiej
10 wrz 13:06
Janek191:
| | 4 | | 15 | | 1 | |
( |
| )3 * (− |
| )2 : 3 − ( |
| )2 = |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 64 | | 225 | | 1 | | 4 | | 225 | | 9 | |
= |
| * |
| : 3 − |
| = |
| * |
| − |
| = |
| | 27 | | 16 | | 9 | | 27 | | 1*3 | | 81 | |
| | 900 − 9 | | 891 | |
= |
| = |
| = 11 |
| | 27*3 | | 81 | |
10 wrz 16:38