dowód- jak pokazac zaleznosc
olga: mamy funkcję :
f(n;x)=∫x∞ exp(−y) yn−1 dy
pokazać,że poniższa zależność jest prawdziwa:
exp(x) f(−1/2,x) = −2 ddx (exp(x) f(1/2,x))
10 wrz 12:14
g: Najpierw scałkuj raz przez części
| | yn | |
f(n;x) = ∫ e−yyn−1dy = −e−yyn−1|x∞ − ∫ (−e−y) |
| dy = |
| | n | |
| | f(−1/2+1;x) | |
L = ex f(−1/2;x) = ex |
| + x−1/2−1 = −2 ex f(1/2;x) + x−3/2 |
| | −1/2 | |
| | d | |
P = −2 |
| [ex f(1/2,x)] = −2[ex f(1/2,x) + ex(−e−x x−1/2)] = |
| | dx | |
= −2 e
x f(1/2;x) + 2x
−1/2
Nie całkiem to samo, gdzieś się pomyliłem, ale metoda chyba dobra.
10 wrz 19:31
olga: a jak sie calkuje przez czesci? wskazówka w ksiazce − dowod oprzec na rozniczkowaniu
11 wrz 16:01
Adamm: ∫ g(x)f'(x) dx = g(x)*f(x) − ∫ g'(x)*f(x) dx
to jest całkowanie przez części, wynika z pochodnej iloczynu
11 wrz 16:04