Proszę o wytłumaczenie od początku do końca
delka: Dwie wysokości trójkąta ABC zawierają się w prostych k: 5x−3y+5=0 oraz l: x+y−1=0. Wiedząc
ponadto, że A(−2,1), wyznacz równania ogólne prostych, w których zawierają się boki tego
trójkąta.
10 wrz 11:38
xd: znajdz proste prostopadle do k i l, oraz podstaw punkt A do nich.
10 wrz 11:56
xd:

skoro prosta k :
3y = 5x+5
| | 3 | |
to prostopadla do niej jest y = − |
| x + b |
| | 5 | |
podstawiajac punkt A mam :
| | 6 | | 1 | |
1 = |
| + b −>>> b = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
stad
| | 3 | | 1 | |
y = − |
| x − |
| (i to jest jeden z bokow trojkata) |
| | 5 | | 5 | |
nastepnie prosta l :
y = − x + 1
prostopadla do niej to y = x + b
podstawiajac punkt A
1 = − 2 + b −>>> b = 3
zatem mamy y = x + 3
Na rysunku proste k i l sa kolorami niebieskim i czerwonym, zielonym kolorem sa proste
prostopadle do k i l
Widzimy ze proste prostopadle do k i l sa prostymi zawierajacymi dwa boki trojkata. Pozostalo
nam znalezc trzeci bok.
10 wrz 12:35
xd: chyba cos skopalem...xd
10 wrz 12:37
xd: a nie, wszystko sie zgadza
10 wrz 12:41
xd: jak widac trzeci bok moze byc gdziekolwiek, byleby byl na rozpietosci zielonych prostych
10 wrz 12:42
delka: dziękuje, coś już świta
11 wrz 08:42