Działania na potęgach
Vayolette: Dzień dobry, przyszli maturzyści mają się dobrze. Sama już tutaj o pomoc prosiłam ok. 2−3
września.
Mam prośbę, nie wiem jak rozwiązać zadanie...
Oblicz:
| (6−111/2)(6+111/2) | |
| < −− 11 jest pod dwoma pierwiastkami. |
| (√6−√11−√6+√11)2 | |
Nie widać tu tego.
Wiem, że na górze to będzie 36−11, czyli 25.. jednakże nie mam pojęcia jak rozwiązać zadanie na
dole.
Proszę o pomoc, wynik ma wyjść 12,5.
10 wrz 10:44
Omikron: Po prostu zastosuj wzór skróconego mnożenia
10 wrz 11:08
Vayolette: Problem jest w tym, że nie wiem dokładnie jak.. nie widzę go tutaj.
10 wrz 11:09
Benny: Licznik (a−b)(a+b)=a2−b2, gdzie a=6, b=√11
Mianownik (a−b)2=a2−2ab+b2, gdzie a=√6−√11, b=√6+√11
10 wrz 11:10
Vayolette: a=√6−√11, b=√6+√11 < −− jak ten wynik pomnożyć? W sensie żeby było 2ab.
10 wrz 11:17
Benny: √x*√y=√xy
10 wrz 11:21
Vayolette: Czyli to będzie √(6−√11)(6+√11)? Wychodziłoby, że to jest.. 62 − 111/2, mam rację?
10 wrz 11:38
Vayolette: Nie, pogmatwałam coś.
10 wrz 11:38
Vayolette: To jest 6 − 111/2 jeżeli użyje się tego wzoru skróconego mnożenia.
10 wrz 11:40
Benny: √(6−√11)(6+√11)=√36−11=√25=5
10 wrz 11:42
Vayolette: Jakim cudem tam jest 36 i 11?
10 wrz 11:44
Vayolette: Już widzę dlaczego, dziękuję.
10 wrz 11:45
Vayolette: Dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu zadania.
10 wrz 11:49