matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc z całką
Dżony:
x
∫
dx
x
2
− 10x + 29
10 wrz 07:39
Benny:
x
2
−10x+29=(x−5)
2
+4
1
2x−10+10
1
1
∫
dx=
ln(x
2
−10x+29)+5∫
dx=|x−5=2t,dx=2dt|=
2
x
2
−10x+29
2
(x−5)
2
+4)
1
5
dt
1
5
x−5
=
ln(x
2
−10x+29)+
∫
=
ln(x
2
−10x+29)+
arctg
+C
2
2
t
2
+1
2
2
2
10 wrz 08:38