Algebra
Dziekuje_za_pomoc:

Z góry dziękuje za rozwiązanie

PODPUNKT A)
Wykorzystując własności „standardowego” iloczynu skalarnego
na R−przestrzeni liniowej V = R
3, oblicz odległość punktu A = (3, 4, 2)
od prostej wyznaczonej przez punkty B = (−2, 1, 3) i C = (−1, 2, 0) w przestrzeni E
3.
PODPUNKT B)
Oblicz iloczyn v
1 x v
2 wektorów v
1={{1},{1},{2}} oraz v
2={{−1},{1},{1}.
Otrzymany wektor wykorzystaj do znalezienia równania płaszczyzny w przestrzeni
afinicznej E
3 przechodzącej przez trzy punkty A=(1,1,1), B=(2,2,3) i C=(0,2,2)
10 wrz 01:28
g:
B) v
1 = B−A, v
2 = C−A. v
1 x v
2 jest prostopadły do płaszczyzny
v x u = {(v
yu
z−v
zu
y), (v
zu
x−v
xu
z), (v
xu
y−v
yu
z)}
10 wrz 10:05
Dziekuje_za_pomoc:
Czyli w podpunkcie A co mam podstawić skoro tu mam (x,y,z)?
Jak mam (A−B) to będzie: (xa−xb;ya−yb;za−zb) czy inaczej?
10 wrz 10:10
jc: g, to co napisałeś w punkcie (A), to długość rzutu prostokątnego odcinaka AB na prostą BC.
A=(1,0,0), B=(0,0,0), C=(0,1,0), zaproponowany wzór zamiast 1, daje 0.
10 wrz 10:39
g: jc, zgadza się, napisałem bezmyślnie. Powinno być:
10 wrz 11:23
Dziekuje_za_pomoc: Mógłbym prosić o zrobienie dla tych liczb? Prosze
10 wrz 11:31