Funkcja okresowa
grthx: Zadanie :
a− oznacza zasadniczy okres funkcji
Sporzadz wykresy nastepujacych funkcji okresowych
1) y=0,5x2 dla x∊<−π,π) a=2π
2) y=−0,5x dla x∊(0,1> a=1
3) y=2x dla x∊(0,1) a=1
4) y=|x| dla x∊<−1,1> a=2
Czy warunki y=1−x2 dla x∊<0,1> i a=1 okreslaja funkcje
10 wrz 00:47
grthx: Pewnie troche przesadzielem na noc z takim zadaniem wiec moze juz jutro sie z nim przypomne
10 wrz 00:51
Adamm: masz f(1)=0
ale f(0)=0=f(0+1)=1
sprzeczność
10 wrz 00:58
koron: Podajesz wartości funkcji na przedziale o długości 1, dodatkowo mówisz, że jest okresowa, o
okresie 1. Przedział domknięty/otwarto−domknięty pozbawia wątpliwości co jest na krańcach tego
przedziału. Powinno być ok, choć nigdy z takim zapisem się nie spotkałem... ale w pkt 3 nie
wiem co się dzieje dla x∊ℤ − tutaj bym się kłócił co do poprawności
10 wrz 01:00
koron: Adamm ma rację! nie myślę już
10 wrz 01:01
Adamm: zakładam że nie ma dziedziny
10 wrz 01:01
grthx: Czyli Adamm wartosci funkcji dla x=0 i x=1 sa inne wiec ta funcja okresowa nie jest
10 wrz 06:51
grthx:

taki bedzie wykres do funkcji nr 1.
10 wrz 13:46
grthx:

taki wykres dla funkcji nr 2
10 wrz 13:53
grthx:

To bedzie wykres dla funkcji nr3
Zrobie ejscze dla funkcji nr 4
10 wrz 13:58
Adamm: źle narysowałeś dla 3
10 wrz 13:59
grthx:

tak powinno byc wszystko dobrze
10 wrz 14:01
grthx:

Dzien dobry
Adamm
Teraz dopiero zobaczylem Twoj post . Masz racje powinienen pociagnac wykres do 2 na osi OY
10 wrz 14:07
Adamm: dzień dobry
10 wrz 14:08