matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja ograniczona
grthx:
Funkcja y=f(x) jest na przedziale <a,b> ograniczona Jaki warunek spelnia przedzial <a,b>
1
f(x)=
to 0∉<a,b>
x
5x
f(x)=
to −3∉<a,b> i 3∉<a,b>
x
2
−9
1
f(x) =
to <a.b> bedzie tutaj dowolny
x
2
+1
Moze tak byc ?
10 wrz 00:18
Adam:
Tak.
10 wrz 00:36
grthx:
dziekuje
10 wrz 00:37
Adam:
generalnie przedział [a,b] ma zawierać się w dziedzinie, dzięki spójności przedziału i jego domkniętości nie potrzebujemy nic więcej
10 wrz 00:44