Rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej
studi1: a) z6 + 10z3 +16 = 0
b) z8 + 10z4 +9 = 0
9 wrz 23:17
Adamm: a) z
6+10z
3+16=0
(z+2)(z+
3√2)(z
2−
3√2z+
3√4)(z
2−2z+4)=0
z=−2 lub z=−
3√2 lub (z
2−
3√2z+
3√4)(z
2−2z+4)=0
z
2−
3√2z+
3√4=0
(z−
3√2/2)
2−
3√4/4+
3√4=0
z
2−2z+4=0
(z−1)
2+3=0
z−1=±
√3i
z=1±
√3i
| | √33√2 | | √33√2 | |
z∊{−2;−3√2;1+√3i;1−√3i;3√2/2− |
| i;3√2/2+ |
| i} |
| | 2 | | 2 | |
10 wrz 00:00
Eta:
a) z6+10z3+16=0
(z3+8)(z3+2)=0
i dalej już prosto...........
b) z8+10z4+9=0
(z4+1)(z4+9)=0
...................
10 wrz 00:11
studi1: Mozna prosic innym sposobem?
10 wrz 01:45
grthx: A zrobiles tym ?
Inny sposob to zrob podstawienie x=z3 w 1 rownaniu
a w drugim x=z4 i dostaniesz w obu przypadkach rownanie kwdratowe do rozwiazania i wracasz
do podstawienia .
10 wrz 06:43
studi1: ile roziwzan bedzie w przykladzie "a" oraz "b"?
10 wrz 18:31
Adamm: wielomian stopnia n ma n rozwiązań zespolonych
10 wrz 18:32
studi1: rozumiem, w przykladzie a obliczylem z delty 2 rozwiazania i teraz mam: z3 = −8 czyli z=
3√−8 oraz z3=−2 czyli z= 3√−2 i co dalej?
10 wrz 19:14
Adamm: masz (z3+8)(z3+2)=0
wiesz o 2 rozwiązaniach
wielomian z3+8 podziel przez −2, a wielomian z3+2 podziel przez −3√2
dostaniesz dokładnie to co napisałem w poście 00:00
10 wrz 19:34
studi1: ok, tylko jak dzielic wielomian z3 + 2 przez − 3√2?
11 wrz 02:00
grthx: z
3+8=0
(z+2)(z
2−2z+4)=0 ⇒z
1=−2 lub z
2−2z+4=0
z
2−2z+4=0
Δ= 4−16=−12
√−12=±i2
√3
| | 2+i2√3 | | 2(1+i√3 | |
z2= |
| = |
| = 1+i√3 |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiazuj tak samo
z
3+2=0 wzor skoroconego monozenia .
11 wrz 09:17
grthx: Natomiast w przykladzie b) masz (z4+1)(z4+9) =0 ⇒z4+1=0 lub z4+9=0
czyli z4=−1 lub z4=−9
Wiesz przeciez ze skoro pierwaistki z4=1 to z1=1 z−2=−1 z3=i i z4=−i to pierwiastki z(−1)
to beda
z1=−1 z2=1 z3=−i i z4=i i jedno rownanko zalatwione mamy bez liczenia
Drugie z4+9=0 mozesz zapisac tak
z4−i29=0 ⇒(z2+i3)(z2−i3)=0 i sie teraz pobaw .
11 wrz 09:26
grthx: Dobrze tez jest znac na pamiec pierwiastki stopnia trzeciego z jednosci
ω
0=1
| | −1−i√3 | |
ω2= |
| przydaje sie przy roznych rownaniach |
| | 2 | |
11 wrz 09:33