zagadki matematyczne
Eta: Zagadki matematyczne
1/ Liczbę 100 przedstaw za pomocą sumy, w której występują tylko raz
wszystkie cyfry od 0 do 9
2/ Jaką szczególną własność ( oprócz podzielności) ma liczba:
4291857630
3/ Klient zapytał sprzedawcę
−− ile waży ten worek cebuli
−− 50 kg dzielone przez połowę jego wagi −− odpowiedział sprzedawca
Ile ważył ten worek cebuli?
9 wrz 22:08
bezendu:
a)
49+51
9 wrz 22:09
Tadeusz:
3) 10 −
9 wrz 22:13
Jack: 2)
π * 1366140713 = 429...
9 wrz 22:19
Eta: bezendu
czytanie ze zrozumieniem się kłania

a) źle wykorzystałeś tylko cztery cyfry
9 wrz 22:28
Tadeusz:
... pamiętam jak wieczorkiem po maturze "wyli"
− o kuźwa nie doczytałem
− o kuźwa nie zrozumiałem
9 wrz 22:45
g:
1/ niemożliwe
ab.cde
+gh.kpq
−−−−−−−−−−
100.000
Musiało by być: e+q=10, d+p = c+k = b+h = a+g = 9, czyli a+b+c+d+e+g+h+k+p+q=46
Tymczasem suma cyfr od 0 do 9 to 45.
9 wrz 23:18
Adamm: g, w pierwszym może być liczba dwucyfrowa
9 wrz 23:21
Adamm: 98+2+0*1*3*4*5*6*7
9 wrz 23:24
Eta:
100=1+30+4+5+62+7+8+9
9 wrz 23:35
tezumiemprzepisaczagadkizneta:
Kolejność alfabetyczna

Cztery Dwa Dziewięć Jeden Osiem Pięć Siedem Sześć Trzy Zero
==============================================================
Poziom trudności: 1/10
− Ile waży ten worek ziemniaków? − zapytał klient.
− 50 kilogramów podzielone przez połowę jego wagi − odparł sprzedawca.
Ile ważył worek ziemniaków?
Worek ważył 10 kilogramów. Połowa jego wagi to 5 kilogramów, a 50 : 5 = 10.
9 wrz 23:47
Eta:
4 Zapisz lewe strony używając tylko znaków matematycznych ( −, + * ....
tak by zachodziła równość:
000 = 6
111=6
222=6
333=6
444=6
555=6
666=6
777=6
888=6
999=6
101010=6
np: (1+1+1)!=3!=
6
9 wrz 23:48
Eta:
I dobrze ,że umiesz ..... przepisać ....
9 wrz 23:50
Adamm: (0!+0!+0!)!=6
2+2+2=6
3*3−3=6
10 wrz 00:28
Eta:
10 wrz 00:30
Adamm: 4<4!/4=6
może być?
10 wrz 00:33
Eta:
4*√4−√4= 6
10 wrz 00:47
Adamm: 5/5+5=6
6+6−6=6
7−7/7=6
[
√8]*[
√8]*[
√8]=6, [] − część całkowita
√9!−9+9=6
[
√10]!−10+10=6
10 wrz 00:53
Eta:
ok

Można też i tak:
101010 =6
(log10+log10+log10)!=6
999=6
√9*
√9−
√9=6
888=6
8−
4√8+8= 6
Dobranoc
10 wrz 01:20
Eta:
[√8]*[√8]*[√8] = 2*2*2≠ 6
10 wrz 01:22
Eta:
ale już :
[√8]+[√8]+[√8]= 2+2+2=6
10 wrz 01:26
grthx: Eta
Ale tak powaznie to potraktuj .
Napisalas znaki matematyczne . Wiec o ile + ,− * i podzielic to sa znaki to juz √ to jest
symbol
10 wrz 06:48
b.: ad 3/: powinno być w treści ,,50 kg
2 przez połowę jego wagi''
10 wrz 13:38