matematykaszkolna.pl
funkcje Antonni: To moze ja pierwszy jako przyszly maturzysta emotka Funkcje f1 i f2 sa rosnace w zbiorze R funkcje g1 i g2 sa malejace w zbiorze R Co mozna powiedziec o monotonicznosci podanych nizej funkcji okreslonych na zbiorze R . Podaj przyklady a) f1+f2 b) f1−f2 c) g1+g2 d) g1−g2 e) a*f1 gdzie a≠0 f) f1*f2 g) g1*g2 h) f1*g1 i) f1(f2(x)) j) f1(g1(x)) k g1(g2(x)) dziekuje za pomoc
9 wrz 21:36
Jack: a) f1 + f2 = funkcja rosnaca, bo rosnaca + rosnaca to rosnaca : D niech f1 = x f2 = x3 zatem funkcja f1 + f2 = x + x3 = x(1+x2) tez jest rosnaca chociaz nwm czy oto chodzilo : D
9 wrz 21:39
Ajtek: Włącz myślenie.
9 wrz 21:40
Antonni: Chcialem tak zrobic dla f1 x1<x2 ⇒f(x1)<f(x2) dla f2 x3<x4 ⇒f(x3)<f(x4) Jak to dodac
9 wrz 21:46
Ajtek: Za bardzo się zagłębiasz w teorię, wyjdź od prostoty tak jak pokazał Jack. Tylko czasami trzeba będzie pokombinować z różnymi funkcjami.
9 wrz 21:50
Antonni: Ajtek W zbiorze zadan to zadanie jest z gwiazdka wiec trudne i myle ze trzeba chyba bedzie korzystac z tych wzorow na funkcje rosnace i malejace Jesli pomozesz to bedzie miło .
9 wrz 21:57
Ajtek: Wg mnie wystarczy tylko myślenie i analizowanie funkcji, ich monotoniczności. A moja pomoc będzie dokładnie taka sama jak Jacka. Wg mnie szkoda czasu na dowodzenie.
9 wrz 21:59
Antonni: Skoro tak uwazasz to sprobuje cos pokombinowac . Moze jeszce Pani Eta albo Pani Mila pomoze w miedzyczasie Dzieki .
9 wrz 22:04
Ajtek: Miałeś już granice funkcji w +/− Podpowiedź: f1=2x, f2=x f1+f2=3x ⇒ f. rosnąca f1−f2=x ⇒ f. rosnąca, ale niech f1=x, zaś f2=2x to: f1+f2=3x ⇒ f. rosnąca ale f1−f2=−x ⇒f. malejąca
9 wrz 22:11
Antonni: Dziekuje . Na dzisiaj mi to wystarczy .
9 wrz 22:16
Ajtek: I jeszcze jedno pytanie, czy miałeś już pochodne funkcji?
9 wrz 22:17
Antonni: Nie mialem jeszcze pochodnych . W zbiorze zadan sa zadania z wlasnosci funkcji tzn monotonicznosc , parzystosc i nieparzystosc , okresowosc ,wykresy
9 wrz 22:21
Mila: a) suma funkcji rosnących jest funkcją rosnącą f1:R→R, f2:R→R funkcje rosnące Dla każdego x1,x2 takiego, że x1<x2 : f1(x1)<f1(x2) oraz f2(x1)<f2(x2) (f1+f2)(x1)=f1(x1)+f2(x1)<f1(x2)+f2(x2)=(f1+f2)(x2) cnw. przykład ; f1(x)=2x−5 f2(x)=4x+6 f1(x)+f2(x)=2x−5+4x+6=6x+1 f. rosnąca c) dowodzisz analogicznie korzystając z definicji f. malejących
9 wrz 22:24
Ajtek: F[Mila]] emotka
9 wrz 22:26
Mila: b) f1−f2 Nie można określić jednym zdaniem. Przykłady b1) f1(x)=−4x f2(x)=−2x (f1−f2)(x)=f1(x)−f2(x)=−4x−(−2x)=−2x − funkcja malejąca b2) f1(x)=−4x+5 f2(x)=−8x (f1−f2)(x)=f1(x)−f2(x)=−4x+5+8x=4x+5 f. rosnąca b3) f1(x)=−4x+5 f2(x)=−4x+10 (f1−f2)(x)=f1(x)−f2(x)=−4x+5+4x−10=−5 − funkcja stała
9 wrz 22:30
Antonni: Dziekuje bardzo Pani Milu
9 wrz 22:35
Mila: rysunek d) podobnie jak (b) e) a*f1 gdzie a≠0 f1( x)− f. rosnąca dla x1,x2∊R⋀ xx<x2⇒f1(x1)<f1(x2)⇔ f1(x1)<f1(x2) /*a 1) a>0 wtedy: a*f1(x1)<a*f1(x2) ⇔ dla a>0 mamy a*f1(x)− funkcja rosnąca 2) a<0 wtedy: a*f1(x1)>a*f1(x2)⇔ funkcja malejąca Przykład : f1(x)=2x a=3 f(x)=3*2x− funkcja rosnąca ( możesz wykazać z definicji) a=−1 h(x)=−1*2x− funkcja malejąca
9 wrz 22:50
Mila: Do pozostałych podaj jutro sam swoje obserwacje.
9 wrz 22:51