WR: hm mam problem akurat z tym przykładem

z zadania ..
zad. rzucam dwukrotnie sześcienna kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) iloczyn oczek wyrzuconych w obu rzutach jest nie większy od 5 lub w obu rzutach
otrzymaliśmy parzystą liczbę oczek
próbowałam zrobić i mam dwie opcje xP
A={1,2)(1,4)(2,1(2,2)(4,1)} wtedy P(A)=5/36
lub A={(2,2)} P(A)=1/36 a może obydwie są źle xP
Oleg:
Ω = 36
A ={ (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) B= { (2,2) (2,4) (2,6)
(2,1) (2,2) (4,2) (4,4) (4,6)
(3,1) (6,2) (6,4) (6,6) }
(4,1)
(5,1) } A∈B ={ (2,2) }
--
A = 9 B = 9 A∈B = 1
P ( A U B) = P(A) +P(B) - P( A ⊂ B) ∈ ---część wspólna
P(AUB) = 9/36 + 9/36 - 1/36 = 17/36
chyba tak, bo tak my robiliśmy ostatnio w klasie (przepisałem ci
)
no to chyba dobrze
P(A U B) =