Dziedzina funkcji
Liliana: Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x) = 3 − log(2x²−8) jest:
9 wrz 20:06
Ajtek:
Z definicji logarytmu: logab=c ⇔ ac=b, założenia a>0 i a≠1 i b>0, zatem:
2x2−8>0, rozwiąż.
9 wrz 20:09
Liliana: Wyszło mi, że x>2 ale nie wiem za bardzo co z tym dalej zrobić. Niezbyt radzę sobie z
logarytmami.
9 wrz 20:18
Ajtek:
Jak x>2
9 wrz 20:24
Mila:

2x
2−8>0 /:2
x
2−4>0 parabola skierowana do góry
(x−2)*(x+2)>0⇔
x<−2 lub x>2 patrz na ilustrację
9 wrz 20:24
Jerzy: x2 > 4 ⇔...?
9 wrz 20:26
Liliana: No tak >.< zapomniałam, że jak jest kwadrat to są dwa rozwiązania. Bardzo dziękuję za pomoc
9 wrz 20:27
Ajtek:
Pięknie
Mila
9 wrz 20:27
Janek191:

2 x
2 − 8 > 0 / : 2
x
2 − 4 > 0
x
1 = − 2 x
2 = 2
x ∊ ( −
∞, − 2) ∪ ( 2, +
∞)
====================
9 wrz 20:29
Mila:
Cześć Ajtek, gdzie się podziewałeś?
9 wrz 20:34
Ajtek:
Mila wakacje były

.
9 wrz 20:50