Nierówność z wartością bezwględną
Qwadrat: Rozwiąż nierówność
| | |x2| | |
Nie wiem jak się za to zabrać. Myślałem, żeby zapisać to jako |
| < 1, a |
| | |x2 −4| | |
następnie pomnożyć przez |x
2 −4|, ale mam pewne wątpliwości co do tego pomysłu...
9 wrz 19:27
grthx: Rozwiaz te dwie nierownosci iwyznacz wspolne rozwiazanie
9 wrz 19:30
Dan:
x2−4≠0
x≠2 i x≠−2
i zrób tak , jak piszesz.
Jeśli będą kłopoty to pomogę.
9 wrz 19:31
Tadeusz:
... to może zacznij od Dziedziny
9 wrz 19:32
grthx: Twoj pomysl tez jest dobry bo |x2−4| oprocz xow nalezacych do przedzialu (−2,2) jest
dodatnia i mozesz tak pomnozyc
9 wrz 19:35
xd: sposobow na to zadanie jest tyle ile ludzi, z czego 10% jest dobra
9 wrz 19:39
grthx: xd to pokaz swoj pomysl .
9 wrz 19:42
Qwadrat: Ok, wyznaczyłem dziedzinę, D=R\{−2, 2} i spróbowałem rozwiązać te dwie nierówności i chyba coś
tu zrobiłem źle...
1.
x
2 < x
2−4 / −x
2
0 < −4
2.
x
2 > x
2−4 / −x
2
0 > −4
Myślałem też o zamianie x
2−4 na (x−2)(x+2), ale nie wiem czy to by mi coś tutaj dało.
9 wrz 20:00
Mila:
Tak , sposobów jest kilka.
np. tak:
x≠2 ⋀x≠−2
|x2|<|x2−4|
|x2|=x2 ponieważ x2≥0 dla x∊R
1) |x2−4|=x2−4 dla x2−4≥0 czyli dla x≥2 lub x≤−2
wtedy masz nierówność:
x2<x2−4
0<−4 sprzeczność, brak rozwiązań w tych przedziałach
2) |x2−4|=−x2+4 dla x2−4<0 czyli dla x∊(−2,2)
wtedy masz nierówność:
x2<−x2+4⇔
2x2−4<0 /:2
x2−2<0
x∊(−√2,√2)
9 wrz 20:18
Qwadrat: Wielkie dzięki, moje wątpliwości zostały rozwiane
9 wrz 20:43
Eta:
Inny sposób

x≠−2, x≠2
|x
2|<|x
2−4|⇔ x
2>x
2−4 i x
2<−x
2+4
x∊R\{−2,2} i x
2−2<0 ⇒ x∊(−
√2,
√2)
Odp:
x∊(−√2, √2)
9 wrz 20:59