czy ułamki okresowe są wymierne
czy ułamki okresowe są wymiern: czy ułamki okresowe są wymierne?
9 wrz 18:23
jc: Tak.
9 wrz 18:26
9 wrz 19:16
czy ułamki okresowe są wymiern: Dzięki
9 wrz 19:21
daras: 0,(9)≠1
9 wrz 21:41
Jack:
0,(9) = 1
9 wrz 21:44
jc: Jak nie jeden, to ile?
9 wrz 21:44
Ajtek:
Na pewno 0,(9)<0
9 wrz 21:47
Eta:
Co Ty
daras ? piłeś coś?
9 wrz 21:50
jc: A strzała nigdy nie doleci bo zawsze zostanie 10% pozostałej drogi ...
9 wrz 21:50
daras: 
tylko tej 0,000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001
brakuje
9 wrz 21:56
Ajtek:
daras daj jakiś dowodzik

.
9 wrz 21:57
Eta:
9 wrz 21:58
Jack:
0,(9) = x
9,(9) = 10x
10x − x = 9,(9) − 0,(9)
9x = 9
x=1
0,(9) = 1
9 wrz 21:58
Eta:
9 wrz 21:59
daras: teraz rozumiem dlaczego w sklepie niedoważają
9 wrz 22:00
Ajtek:
daras żartowniś
9 wrz 22:02
daras: @Jack twoje rachunki zgadzają się z dokładnością do 1 − 0,(9)
9 wrz 22:04
Kajtek:
Nie ma czegoś takiego, jak ułamki wymierne. Są liczby wymiernie.
10 wrz 00:10
jc: A co to jest e/π ?
10 wrz 00:58