pochodna
Benny: Posiada ktoś ładny dowód tego, że jeśli pochodne cząstkowe są ciągłe to funkcja jest
różniczkowalna? Znalazłem pewien w Fichtenholzie, ale nie przemawia do mnie.
9 wrz 18:01
jc: Mamy pokazać, że poniższe wyrażenie podzielone przez
√h2+k2 dąży do 0
przy
√h2+k2 dążącym do zera.
f(x+h,y+k) − f(x,h) − h f(x,y)
x − k f(x,y)
y
=[ f(x+h,y+k) − f(x,y+k) − h f(x,y)
x ] + [f(x,y+k)−f(x,y) − k f(x,y)
y]
f(x+h,y+k) − f(x,y+k) = h f(x+t, y+k)
x (tw. o wartosci średniej)
f(x+h,y+k) − f(x,y+k) − h f(x,y)
x = h [ f(x+t, y+k)
x − f(x,y)
x ]
|h| ≤
√h2 + k2, a wyrażenie w nawiasie →0 (ciągłość pochodnych cząstkowych)
Uzupełnij i złóż z tego dowód
9 wrz 18:25
Benny: Dlaczego tutaj możemy skorzystać z tw. o wartości średniej?
9 wrz 18:38
jc: A dlaczego nie? g(x+h) − g(x) = h g'(x+t), dla pewnego t, |t| < |h|.
9 wrz 19:05
Benny: Mówimy o tw. Lagrange'a oczywiście? Chodzi mi założenia dotyczące tego twierdzenia tj. ciągłość
i różniczkowalność.
9 wrz 19:28
jc: W twierdzeniu o wartości średniej zakłada się tylko różniczkowalność.
Ciągłość pochodnych jest potrzebna potem, kiedy k →0, h→0, a więc i t →0.
Wtedy f(x+t, y+k)x →f(x,y).
9 wrz 19:39
jc: Benny, spróbuj gdzieś znaleźć Analizę na rozmaitościach Spivaka. Format zeszytu, 150 stron.
Funkcje wielu zmiennych, pochodne, całki, formy różniczkowe, twierdzenie Stokesa.
Nieduża książeczka, wszystkie twierdzenia z dowodami.
9 wrz 21:48
10 wrz 11:25