Błagam... pomużcie
Karina: czworokat A B C D jest wpisany w okrąg. Miara kąta przy wierzcholku A jest trzy razy wieksza
niz przy wierzcholku C a miara kata przy wiezcholku B stanowi 3/2 miary kata przy wierzcholku
D. Jakie miary maja katy wewnetrzne tego czworokata?
7 sty 16:39
Eta:

z warunku wpisania czworokąta w okrąg mamy:
I<A I + I<CI= I<BI+ I<DI= 180
o
to: I<AI+I<CI= 3α+ α= 180
o => 4α= 180
o => α= 45
o
i I<BI + I<DI= β+ 1,5β= 180
o => 2,5β= 180
o => β=72
o
odp: I<AI= 3*45
o= 135
o
I<CI= 45
o
I<DI= 72
o
I<BI= 1,5*72
o= 108
o
7 sty 17:07