szereg potęgowy
MAT: | | √n | |
Mam taki szereg potęgowy : ∑ |
| * (3x−9)n |
| | √n5+1 | |
Nie wiem jak wyliczyć promień zbieżności. Chodzi o te pierwiastki nie mogę sobie z nimi
poradzić,
pomoże ktoś ?
9 wrz 15:47
MAT: :(
9 wrz 16:52
MAT: .
9 wrz 19:26
Saizou :
| | √n+1•3n+1 | | √n5+1 | |
limn→∞ |
| • |
| =3 |
| | √(n+1)5+1 | | √n•3n | |
| | 1 | |
czyli mamy koło otwarte {x: |x−3|< |
| } |
| | 3 | |
9 wrz 20:24
MAT: ok, dziękuje

a te zadanie : znajdź płaszczyznę styczną do funkcji f(x,y) = ln(y
2−x) w punkcie przecięcia
z osią OY.
Policzyłem pochodne po x i y.
Podstawiłem 0 za x
a jak wyliczyc y
| | x | | 2y | |
mam tak : z +1 = |
| + |
| (y−y0) |
| | y2 | | y2 | |
9 wrz 20:55
MAT: .
9 wrz 21:19
jc: Na końcach przedziału szereg jest również zbieżny.
9 wrz 21:24
MAT: To już mam policzone, zależy mi na drugim zadaniu
9 wrz 21:26
jc: Przecięcie z osią oy. x=z=0, 0=ln(y
2), y=−1 lub y = 1.
| | 2y | |
fy = |
| = 2 lub = −2 |
| | y2−x | |
z = −x + 2(y−1) w pierwszym punkcie
x = −x − 2(y+1) w drugim punkcie
9 wrz 21:36
MAT: A czy przypadkiem z=−1 z wektora normalnego ?
10 wrz 10:28
jc: Nie rozumiem
10 wrz 10:44
MAT: wektor normalny płaszczyzny stycznej n=[f
x(x
0,y
0),f
y(x
0,y
0), −1]
z tego wynika, że z
0=−1, a nie x=z=0
10 wrz 10:53
MAT: Dobrze myślę ?
10 wrz 10:53
jc: Jak dokładnie brzmiała treść zadania?
10 wrz 11:00
MAT: znajdź płaszczyznę styczną do funkcji f(x,y) = ln(y2−x) w punkcie przecięcia
z osią OY.
10 wrz 11:03
jc: Czy funkcję utożsamiasz z wykresem? a więc chodzi o punkt przecięcia wykresu funkcji z osią.
Co to ma wspólnego z wektorem normalnym?
10 wrz 11:12
MAT: Czyli x=z=0 jest dobrze ?
10 wrz 11:20
jc: Tak.
10 wrz 11:24
MAT: Ok, dziękuje za pomoc.
10 wrz 11:28