Równania macierzowe XA=b
Michał: Witam.
Mam problem z rozwiązaniem następujacego równania.
X*{{2,1},{5,1},{9,21}}={{0,9},{9,0}}
Czy ktoś wie jak się za nie zabrać?
Domyślam się, że trzeba użyć metody gaussa−jordana.
I, że AT*XT=bt. Jednak w końcowym wyniku dochodzimy do sytuacji,
gdy podczas odczytywania równań nie wiem jakie liczby wziąć, bo w polu gdzie jest wynik mamy
macierz 2x2.
Ktoś wie co dalej, skąd ten wynik.
9 wrz 15:15
Benny: X*A=B ⇒X=BA−1
9 wrz 15:17
Benny: Zaraz źle przeczytałem. Tej macierzy nie możemy odwrócić.
9 wrz 15:18
Michał: No właśnie, nie możemy.
9 wrz 15:20
Benny: No to wiemy, że X jest macierzą 2x3. Wymnóż i rozwiąż układ równań.
9 wrz 15:28
Michał: Co mam wymnożyć?
Ogólnie wydaje mi się, że powinniśmy zrobić macierz z [AT|bT] i taki układ rozwiązać.
Jednak tam powstaje równanie z parametrem, a jeszcze tego są wartości, z którymi nie wiem co
zrobić.
9 wrz 15:41
Jack: moze pomnoz obustronnie razy AT
9 wrz 15:44
Benny: Nie wiem po co Ci macierz transponowana, ale:
X={{a,b,c},{d,e,f}
XA={{2a+5b+9c,a+b+21c},{2d+5e+9f,d+e+21f}}
2a+5b+9c=0
a+b+21c=9
2d+5e+9f=9
d+e+21f=0
Takich macierzy jest nieskończenie wiele. Są postaci:
{{15−32c,11c−6,c},{−32f−3,11f+3,f}}, gdzie c i f są rzeczywiste.
9 wrz 16:06
Michał: O wielkie dzieki, teraz już wszystko się zgadza.
9 wrz 16:14