matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o rozwiazanie calki
Kas:
cosx
∫
dx
1+2sinx
9 wrz 14:54
Benny:
1+2sinx=t
dt
=cosxdx
2
cosx
1
dt
1
1
∫
dx=
∫
=
ln|t|=
ln|1+2sinx|
1+2sinx
2
t
2
2
9 wrz 15:07