wariacje
Gość: Czy ktoś może zna się tu na informatyce na poziomie gimnazjum/liceum?
Mam taki program w języku C
#include<stdio.h>
int main()
{
int i,j,suma;
i=1;
for(i=1;i<6;i++)
{
for (j=i+1;j<=6;j++)
{
printf("(%d , %d) ",i,j);
printf("\n");
}
}
return 0;
}
Mam na zadanie napisać taki, który wyświetla przy pomocy pętli FOR wariacje
(a nie kombinacje jak ten wyżej) 2 elementów (liczb od 1 do 6) bez powtórzeń.
Ani trochę tego nie rozumiem, czy ktoś mógłby pomóc?
Ma wyświetlić po uruchomieniu coś takiego:
(1,2)
(1,3)
(1,4)
(1,5)
(1,6)
(2,1)
(2,3)
(2,4)
(2,5)
(2,6)
(3,1)
(3,2)
(3,4)
(3,5)
(3,6)
(4,1)
(4,2)
(4,3)
(4,5)
(4,6)
(5,1)
(5,2)
(5,3)
(5,4)
(5,6)
(6,1)
(6,2)
(6,3)
(6,4)
(6,5)
BŁAGAM o pomoc
9 wrz 14:47
piotr1973: spróbuj tak:
#include<stdio.h>
int main()
{
int i,j,suma;
i=1;
for(i=1;i<6;i++)
{
for (j=1;j<=6;j++)
{
if (j != 1)
{
printf("(%d , %d) ",i,j);
printf("\n");
}
}
}
return 0;
}
9 wrz 15:01
9 wrz 15:05
Gość: Tylko, że napisany przez ciebie program wyświetla (2,2) (3,3) itp.,
a mają się nie powtarzać te same liczby. Także to jednak nie to, ale dzięki za odpowiedź.
Może ktoś jeszcze na coś wpadnie? Proszę, bo bardzo tego potrzebuję.
9 wrz 15:06
piotr1973: 
Poprawka

#include<stdio.h>
int main()
{
int i,j,suma;
i=1;
for(i=1;i<6;i++)
{
for (j=1;j<=6;j++)
{
if (j != i)
{
printf("(%d , %d) ",i,j);
printf("\n");
}
}
}
return 0;
}
9 wrz 15:07
9 wrz 15:08
Gość: Dzięki przeogromne
9 wrz 15:24