om zad 1
om: Czy ktoś z was mógłby mi wyjaśnik jak krok po kroku rozwiązuje się Równania Liniowe n−tego
rzędu.
Na przykładzie np. takim
y
(4) +4y'''−6y''−20y'+25=0
Bo niestety w książce nie mam przykładu rozwiązywania takich równań

i nie wiem jak sie
zabrać do tego typu zadań.
Pomoże mi ktoś?
9 wrz 13:20
wmboczek: y=erx
tworzymy równanie charakterystyczne, wyznaczamy rozwiązania ...
9 wrz 17:21
niei: naprawdę pomocne...
10 wrz 13:23
jc: Jak pamiętam, spytałeś na forum o pierwiastki wielomianu
r4 + 4r3−6r2−20r+25 (powyżej jest pewnie błąd).
Wielomian miał 2 pierwiastki, z których każdy był podwójny.
Niech to będą liczby r1 i r2.
Rozwiązanie równania różniczkowego ma postać
y = C1 er1 t + C2 t er1 t + C3 er2 t + C4 t er2 t,
gdzie C1, C2, ... są dowolnymi stałymi.
10 wrz 13:28
om: TYlko właśnie nie potrafie rozwiązywać tych równań tak aby otrzymać te pierwiastki
10 wrz 13:59
jc: Korzystaj z systemów algebry komputerowej. Co Ci da wprawa ręcznym rozwiązywaniu
takich równań? To najwyżej powtórka arytmetyki. Są ciekawsze i ważniejsze rzeczy
w matematyce.
10 wrz 14:25