Rozwiąż równanie
Kilu: Witam,
proszę o rozwiązanie poniższych zadań lub jakąkolwiek podpowiedź:
sinx=cos(x+pi4)
9 wrz 11:44
9 wrz 11:46
Kilu: ok, czyli mam, że sinx=sin(
π4−x)
mogę ze wzorow pociągnąć dalej:
sinx=sin
π4cosx−cos
π4sinx
sinx=
√22cosx−
√22sinx
i co dalej
9 wrz 11:56
grthx: policz to ze wzoru sinα−sinβ= znajdz w tablicach i dostaniesz dwa rownania elementarne do
rozwiazania .
9 wrz 12:02
Kilu: Dzięki wielkie!
9 wrz 12:09
Kilu: A powiedz mi jeszcze bardzo proszę czy w takim wypadku jak przekształcić
cos(x−3π8) na sinusa?
czy można tak:
cos(x−3π8)=cos(3π8−x) (z parzystości)
a zatem
cos(3π8−x)=sin(3π8+x) ?
Czy dobrze to rozumiem czy coś mieszam?
9 wrz 12:16
Mila:
| | 3π | | π | | 3π | | 7π | |
cos(x− |
| )=sin( |
| −x+ |
| )=sin( |
| −x) |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
II
| | 3π | | π | | 3π | | π | |
cos( |
| −x)=sin ( |
| −( |
| −x) )=sin( |
| +x) |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
9 wrz 15:43
grthx: dzien dobry
Milu 
Widze ze odpisalas . Mnie nie bylo bo zalatwialem rozne sprawy .
9 wrz 16:37