Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie zadania
Rafał:

zadanie z którym nie mogę sobie poradzić polega na tym iż :
należy wyznaczyć punkt P(?,?,0)
który jest punktem przecięcia prostej przechodzącej przez punkt A( 1/
√3 ,1/
√3,1/
√3 )
oraz B (0,0,−1) .
Prosta przechodząca przez punkt A oraz B przecina płaszczyznę w punkcie P (o tej płaszczyźnie
wiemy że dzieli kulę na dwie połowy w sposób poziomy , R=1, O(0,0,0))
BARDZO PROSZĘ O POMOC
9 wrz 00:16
jc:
A = (x, y, z), B = (0,0,−1),
P = t A + (1− t) B
0 = t z + (1− t) (−1) = t (z+1) − 1
t = 1/(z+1)
P = (x/(z+1), y/(z+1), 0)
Za x,y,z podstaw, co chcesz (byle z≠−1).
W zadaniu x=1/√3, y=1/√3, z=1/√3
P=(1/(√3+1), 1/(√3+1), 0)
9 wrz 00:33