Funkcje
Matma:
Hej!
Wyznacz wszystie wartości paametru k,dla któych funkcja liniowa f(x) = 3k −1 +(k−5)x
jest malejąca i jednocześnie wykres funkcji przecina oś OY powyżej punktu A(0,2)
8 wrz 21:54
Jack: funkcja jest malejaca gdy a<0
zatem
k−5 < 0 −>> k < 5
ale rowniez musi przecinac os OY, powyzej punktu A(0,2)
zatem
f(0) > 2
3k − 1 > 2
3k > 3
k > 1
uwzgledniajac oba warunki
k ∊ (1;5)
8 wrz 21:57
Eta:
f(x)= ax+b
jest malejąca gdy a<0
wykres przecina oś OY w punkcie A(0,b)
zaś powyżej punktu A (0,2) gdy b >2
w tym przykładzie
f(x)= (k−5)x+(3k−1) to a= k−5 i b= 3k−1
zatem k−5 <0 i 3k−1>2
k<5 i k>1
to k∊(1, 5)
8 wrz 22:01
Jack:
8 wrz 22:03