Algebra
nierozumiemalgebry: Kolejne trudne zadanie

Utwórz macierz rozszerzoną A(u) układu równań (u):
x
1 + 3x
2 = a
2x
1 + ax
2 = 2
nad Z
5. Stosując metodę eliminacji Gaussa zbadaj precyzyjnie liczbe rozwiązań
układu (u) w zależności od wartości parametry a∊Z
5. Podaj opis jego rozwiązań
w przypadkach gdy (u) nie jest układem Cramera.
8 wrz 21:39
jc:
x + 3y = a
2x + ay = 2
x + 3y = a
(a−1)y = 3(a−1)
Jeśli a ≠ 1, to y = 3.
Jeśli a = 1, to mamy jedno równanie: x + 3y =1.
Równanie to ma 5 rozwiązań:
(x,y) = (3,1), (0,2), (2,3), (4,4), (1,5)
8 wrz 22:48
nierozumiemalgebry: Mógłbym prosić o wyjaśnienie?
9 wrz 13:57
jc: A co tu do wyjaśniania? Eliminuję x z drugiego równania i tyle. Rachunki wykonuję, jak każą,
modulo 5. Jeśli a≠1, mogę obie usunąć czynnik a−1, w przeciwnym wypadku mam
tożsamość, którą mogę pominąć.
9 wrz 14:01