Wyprowadzenie wzoru
Tomek: Hej !
Mam mały problem z wyprowadzeniem prędkości ze wzoru:
Jeśli mógłby mi ktoś pomóc bo wychodzą mi bzdury ...
8 wrz 21:38
8 wrz 21:39
Adamm: oczywiście prędkość może być ujemna
8 wrz 21:40
piotr: v = √2 P /(cz S Q)
8 wrz 21:40
Tomek: przepraszam błąd !
| | ρ * v2 | |
Q ≈ Pz = cz * S * |
| |
| | 2 | |
i z tego mam obliczyć v
8 wrz 21:47
Tomek: w odpowiedzi jest że :
v= √ 2ρ * QS * 1ρ
8 wrz 21:49
8 wrz 21:50
8 wrz 21:50
Adamm: w takim razie się zgadza bo Q≈Pz
8 wrz 21:51
Tomek: możesz wysłać link do zdjęcia albo jeśli możesz to możesz tu pokazać jak to rozpisujesz?
8 wrz 21:51
Adamm: dzielę wszystko po kolei, zmienną po zmiennej żeby zostało samo V2
8 wrz 21:52
Tomek: przepraszam, już doszedłem tylko mnie te ułamki zmyliły ...
8 wrz 21:54
Tomek: bardzo dziękuję, takie proste a ja nie mogłem od razu ogarnąć .... czas zacząć sobie
przypominać
8 wrz 21:54
Tomek: dziękuję !
8 wrz 21:55