potęga o wykładniku rzeczywistym
Szymon: Nie korzystając z kalkulatora wykaż, że
b) (
√5−√2+
√5+√2)
2>10+4
√5
8 wrz 21:25
grthx: b) 5−√2+2*√(5−√2)(5+√2)+5+√2= 10+2*√23
8 wrz 21:39
grthx: 10+2√23>10+4√5
Nie chce mi sie tutaj tego przepisywac ale np w ksiazce Analiza matematyczna dla licealistow
Zakowskiego masz ladnie opisane jak wyciagac pierwiastki z takich liczb
8 wrz 21:42
Benny: 2√23>2√20
8 wrz 21:47
Szymon: Dziękuję za wskazówki, może ktoś jeszcze zechciałby nieco pomóc? proszę
8 wrz 22:17
grthx: | | 2 | | 4 | | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| −√3)2= |
| −2* |
| *√3+3= 4 |
| −4= |
| ≈0.33 |
| | √3 | | 3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3√1 | | 1 | |
Teraz 3√ |
| = |
| = |
| |
| | 30 | | 3√30 | | 3√30 | |
3√30 jest wiecej niz 3 bo 3*3*3=27 a dzielac 1 przez liczbe wieksza niz 3 otrzymamy
liczbe mniejsza niz 0,33
Wedlug mnie powinno byc dobrze ale jeszcze sie ktos wypowie
8 wrz 22:35
grthx: W przykladzie b) mozesz jescze zrobic tak
2√23 wciagamy dwojke pod pierwiastek i mamy 2√23= √4*23= √92
4*√5 wciagamy 4 pod pierwiastek i mamy √16*5= √80
czyli p[92}>√80
8 wrz 22:44