silnia
Aska: Wykaż, że liczba 18! + 19! + 20! dzieli się przez 400.
8 wrz 21:21
Benny: 18!(1+19+19*20)=18!*202=400*18!
8 wrz 21:23
Omikron: 18!+18!*19+18!*19*20=18!(1+19+19*20)=18!*400
8 wrz 21:23
grthx: A moze Ty cos w koncu zrobisz bo chyba masz kampanie wrzesniowa
8 wrz 21:24
Mila:
400=4*100=16*25=24*52
Każdy ze składników jest podzielny przez 24*52 zatem suma tez dzieli się przez 400.
8 wrz 21:24
piotr: 18! + 19! + 20!
każda z silni zawiera czynnik: 10, 5, 2, 4 , których iloczyn daje 400 stąd ich suma jest
podzielna przez 400
8 wrz 21:26
8 wrz 21:40
8 wrz 21:40
Aska: Bardzo dziękuję za pomoc
8 wrz 21:51
Eta:
I masz o tym zawsze pamiętać

Prosisz, dostajesz pomoc (
bezpłatną ) to
podziękuj
8 wrz 21:52
Aska: Nie jestem non stop i na zawsze zdążę szybko odpowiedzieć. Chciałam tylko zobaczyć jak
sięrozwiązuje takie zadania, bo nie wiedziałam jak sie za nie zabrać. Przepraszam za problem,
i jeszcze raz dziękuję!
8 wrz 21:55
Eta:
Na zdrowie ...
8 wrz 22:02