potęgi
Witek: Proszę o pomoc
Wykaż, że:
a) √5−2√6*(49+20√6)14=1
b) √13−4√3=2√3−1
Szczególnie proszę o rozpisanie pierwszego przykładu
8 wrz 21:21
Witek: Ktokolwiek, proszę
8 wrz 21:32
Adamm: √5−2√6*(49+20√6)(1/4)=1
(5−2√6)*√49+20√6=1
(5−2√6)2*(49+20√6)=1
(25−20√6+24)(49+20√6)=1
(49−20√6)(49+20√6)=1
492−(20√6)2=1
2401−2400=1
1=1
8 wrz 21:35
Adamm: √13−4√3=2√3−1
13−4√3=12−4√3−1
13−4√3=13−√3
8 wrz 21:37
Adamm: 13−4√3=13−4√3
8 wrz 21:37
Tadeusz:
(5−2√6)2(49+20√6)=1
(25−20√6+24)(49+20√6)=1
(49−20√6)(49+20√6)=1
492−2400=1
1=1
8 wrz 21:40
Witek: Dziękuję
8 wrz 22:12