Funkcje
Matma: Hejka!
prosze o wytłumaczenie

zadanie brzmi:
1.funkcja liniowa f jest opisana za wzorem f(x)=−4x+2
a) Oblicz argument,dla którego wartośc funkcji f wynosi 8
b)Oblicz,dla jakich argumentów funkccja f przyjmuje wartości nieujemne
c)Naszkicuj wartość funkcji
Prosze w miare przejrzyscie i zebym pojeła
8 wrz 20:51
52: a) argument czyli liczysz x kiedy f(x) = 8
Czyli rozwiązujesz równanie −4x+2=8
b) funkcja przyjmuje wartości nieujemne kiedy ? A no wtedy
f(x) >= 0
tutaj nierówność dla odmiany
c) zrób coś sama
8 wrz 20:53
Matma: W a) wyszło mi x=−1,5
w podpunkcie b) co dalej?
8 wrz 21:06
piotr: b) −4x + 2 ≥ 0 rozwiąż
8 wrz 21:09
grthx: −4x+2≥0
−4x≥−2 dokoncz
8 wrz 21:09
Matma: Wyszło mi x<=0,5 czyli x[nalezy] (−nieskończ.;0,5>
8 wrz 21:16
Matma: a wykres jaki bedzie bo chce sie upwenic czy dobrze narysowałam
8 wrz 21:24
Mila:

f(x)=−4x+2
Punkty wykresu:
(0,2), (1,−2)
f(x)<0⇔
−4x+2<0 /−2
−4x<−2 / : (−4)⇔
| | 1 | |
x> |
| co widać na wykresie. |
| | 2 | |
Część wykresu leżąca pod osią OX odpowiada ujemnym wartościom funkcji.
(wyobraź sobie, że oś OX to powierzchnia wody ,
z dolnej części wykresu wypłyniesz na zieloną część osi.)
czyli f(x)<0 dla x>0,5
f(x)≤0 dla x≥0,5
8 wrz 21:36
Matma: Dzięki dobrze zrobiłam
8 wrz 21:51