dziwne zadanie
Wojtuś: John zastosowano R $ 675,00 w odsetki w wysokości 3% miesięcznie,
a Piotr zastosowano R $ 450.00 w innym tempie.
Po jednym semestrze, zarówno osiągnął taką samą kwotę.
Na podstawie tych danych, to prawda, że miesięczna stopa procentowa stosowana do
związku pieniędzy Piotra było mniej więcej
a. 8%.
b. 10%.
c. 11%.
d. 9%.
e. 7%.
(Użyj: (1,03) = 1,18 i 6 (1,1) 6 = 1,77)
8 wrz 20:01
Wojtuś: Ktoś ma pomysł?
8 wrz 20:04
8 wrz 20:10
Julka: O rany, dziwne zadanie, potrafi ktoś? jestem ciekawy odpowiedzi
8 wrz 20:16
lulic71: cos krecisz z tym zadaniem
8 wrz 20:19
Julka: Nie da dary zrobić?
8 wrz 20:22
lulic71: nie ma takiego zadania,nie rob debili z ludzi
8 wrz 20:22
8 wrz 20:23
yht:
zakładam że semestr to pół roku
675000*(1+0,03)6 = 450000*(1+x)6
675000*1,036 = 450000*(1+x)6
675000*1,194 = 450000*(1+x)6
805950 = 450000*(1+x)6 |:450000
1,791 = (1+x)6
1+x = 6√1,791
x = p6{1,791)−1
x = 1,102 − 1
x = 0,102
x = 10,2 % ≈ 10% czyli odp. B
8 wrz 20:25
Julka: MORZNA? MORZNA
DZIĘKUJĘ
8 wrz 20:27
lulic71: *można, widać tak,nie mniej jednak yht to geniusz nie wiem czy ktos inny na tym forum
potrafilby to zrobić
8 wrz 20:29