oblicz
xyz: Oblicz
| 1 | | 52 | | x2−4 | |
| x + |
| = |
| |
| 36 | | 36 | | x2+2x+1 | |
8 wrz 19:47
Janek191:
Na początek pomnóż obustronnie przez 36
8 wrz 19:53
Nick: Potem "na krzyż" pomnóż
8 wrz 19:59
Dan:
36*(x
2−4)=(x+52)*(x
2+2x+1}
36x
2−144=x
3+2x
2+x+52x
2+104x+52
x
3+18x
2+105x+196=0
w(−1)=−1+18−105+196≠0
w(−2)=−8+18*4−105*2+196=−218+268≠0
W(−4)=−64+18*16+105*(−4)+196=−484+484=0
Schemat Hornera:
1 18 105 196 x=−4
1 14 49 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
3+18x
2+105x+196=(x+4)*(x
2+14x+49)
x
2+14x +49=0
Δ=0
odp.
x=−4 lub x=−7
9 wrz 15:19