graniastołupy + ostrosłupy
Laluś: Rozważmy graniastosłupa którego podstawa jest regularny sześciokąt boku ℓ i
ostrosłup, której podstawą jest trójkąt równoboczny o bokach pomiaru trzykrotności ℓ.
Jeżeli objętość graniastosłupa jest dwukrotnie objętość ostrosłupa, wysokość ostrosłupa jest?
V1 objetość graniastosłupa
V2objetość ostrosłupa
Wyszło mi V1=2*V2
dobrzee?
8 wrz 19:15
grthx: Dobrze
8 wrz 19:15
Laluś: czyli objętość ostrosłupa jest 2 raz większa?
8 wrz 19:17
Laluś: | 3l2√3 | | 3l2√3 | |
| *H = 2 * [ |
| *H ] |
| 4 | | 4 | |
8 wrz 19:20
Laluś: Ktoś coś?
8 wrz 19:20
Laluś: Odpowiedzi są takie:
a) podwójna wysokość graniastosłupa.
b ) potrójną wysokość graniastosłupa.
c) równa wysokości ostrosłupa
d) wysokość cztery razy graniastosłupa.
3) połowa wysokości graniastosłupa
8 wrz 19:23
Laluś: Heeeeeeeelp
8 wrz 19:24
Laluś: Czy to będzie odpowiedź a?
8 wrz 19:27
WUk: Hmm ciekawe zadanie, ma ktoś pomysł?
8 wrz 19:34
Mila:
| | (3a)2√3 | | 9a2√3 | | 3a2√3 | |
Vo= |
| *H= |
| *H= |
| *H |
| | 4*3 | | 4*3 | | 4 | |
h=H
8 wrz 19:46