Funkcja wykładnicza i logarytmy
Leszek112: Kolonia bakterii na początku obserwacji liczyła 20 osobników. Po dwóch godzinach wzrosła do
100. Oblicz po ilu pełnych godzinach w kolonii bedzie co najmniej 1000 bakterii.
Przyjmij że liczba l bakterii po upływie czasu t[h] jest określona wzorem l(t)=lo*at gdzie lo−
początkowa liczba bakterii, a−pewna stała
8 wrz 18:59
daras: N(t) = N
o *a
t, N
o = 20
N(t=2h) = 20a
2 = 100 → a =
√5
| | t | |
N(t) ≥ 1000 → 20√5t ≥ 1000 → 5t/2 ≥ 50 → |
| log5 ≥ log50 |
| | 2 | |
9 wrz 14:40
Mają:
9 kwi 17:12
: po 9latach od chwili wstawienia postu liczba bakterii przekroczyła ilość gwiazd we
Wszechświecie
9 kwi 20:17
:
nieśmiertelne bakterie o nieograniczonym dostępie do pożywienia
10 kwi 07:30
an: do @: gwiazd w/g. współczesnych danych jest 200 tryliardów czyli z punktu widzenia
bezpośredniego stałoby się to już po niecałych 3 dniach. Po 9 latach te bakterie zajęłyby
wiele wszechświatów o ile one istnieją
10 kwi 11:57