zbior wartosci
gagatka: F(x)=|x+3|+|x−3|/x wyznaczonych zbior wartości tej funkcji. Próbowałam na funkcję kamerowe i
nie wychodzi

pomocy
8 wrz 18:56
Jack: tak to wyglada?
| | |x+3| + |x−3| | |
f (x) = |
| ? |
| | x | |
I trzeba wyznaczyc zbior wartosci?
PS co to sa funkcje kamerowe ?
8 wrz 18:58
gagatka: Tak to wygląda. Ups słownik w telefonie jak zwykle zrobil robotę.. chodziło o klamerkową
8 wrz 19:03
grthx: x+3=0 to x=−3
x−3=0 to x=3
1 przedzial
(−∞,−3)
2 przedzial <−3,3) \{0} bo przez 0 nie wolno dzielic
3 przedzial < 3,∞)
Wiec narysuj twykres tej funkcji w tych przedzialach
8 wrz 19:07
gagatka: Szczerze? Jak na mój rozum to niedokladne to tłumaczenie, ale mimo to dziękuję.
8 wrz 19:15
Jack: Nie musi go nawet rysowac.
1) dla x ∊ (−
∞ ; −3>
| | −x − 3 − x + 3 | | −2x | |
f(x) = |
| = |
| = − 2 (czyli to jest prosta y=2) |
| | x | | x | |
2) dla x ∊ (−3;3> \ {0}
| | x+3 −x + 3 | | 6 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x | | x | |
3) dla x ∊ (3;
∞)
| | 6 | |
zatem zbior wartosci to na pewno punkt 2, plus jeszcze zbior wartosci funkcji |
| |
| | x | |
oczywiscie w podanym przedziale, to akurat moznaby narysowac, albo poszukac ekstremow, pochodna
i te sprawy.
8 wrz 19:18
grthx: To znaczy co niedokladne .
to jak narysowac to myslalem ze wiesz
x∊(−
∞,−3)
w tym przedziele |x+3|= −(x+3)= −x−3
|x−3|= −(x−3) = −x+3= 3−x
Wzorr tej funkcji w tym przedzaile bedzie taki
| | −x−3+3−x | | −2x | |
f(x)= |
| = |
| = −2 |
| | x | | x | |
tak samo liczysz dla 2 i 3 przedzialu z tym ze dla drugiego odrzucasz 0 bo dostaniesz
dzielenie przez 0
8 wrz 19:24
Jack:

y = 6/x
widzimy, ze w przedziale (−3;3> ma ona zbior wartosci Zw = (−
∞;−2) U <2;
∞)
zatem zbior wartosci calej tej funkcji, (uwzgledniajac f(x) =2)
wynosi :
Zw = (−
∞;−2) U <2;
∞)
8 wrz 19:25
Mila:

x≠0
w− wartość funkcji f(x)
1)
x<−3
2) x∊<−3,3)
Zbiór wartości : y<−2 lub y>2
3) x≥3
(1)∪(2)∪(3)
Zw
f=(−
∞,−2> ∪<2,
∞)
8 wrz 19:25
grthx: WItaj
Milu 
Pozdrawiam
8 wrz 19:27
Jack: oczywiscie rozw. Mili jest poprawne, gdyz pominalem fakt, ze − 2 tez nalezy do ZW, zatem
wynikiem jest rozw. pani Mili
8 wrz 19:32
gagatka: Dziękuję! Już znalazłam swój niewyobrażalny błąd.. x−3 potraktowalam jako malejącą i dlatego
przedzialy mi nie wychodziły. Głupia ja...
8 wrz 19:33
Mila:
Witam Panów
8 wrz 19:34
8 wrz 22:59