matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Dedee:
oblicz wartość wyrażenia:
3
√
i
8 wrz 18:40
piotr:
1. e
iπ/6
2. e
i(π/6+2π/3)
3. e
i(π/6−2π/3)
8 wrz 18:46
piotr:
e
i(π/6−2π/3)
= −i
√
3
1
e
i(π/6+2π/3)
=
−i
2
2
√
3
1
e
iπ/6
=
+i
2
2
8 wrz 18:53