wykres funkcji homograficznej
jonia: Jakie przekształcenia zastosować by narysować wykres funkcji f(x)= x−2/x+2
8 wrz 18:04
Jack: Zapisz w liczniku mianownik a nastepnie dodaj/odejmij cos aby byl licznikiem
8 wrz 18:13
Tadeusz:
8 wrz 18:14
Jack:
| | x−2 | | x+2 − 4 | | x+2 | | 4 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = − |
| + 1 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
8 wrz 18:14
grthx: | | 1(x+2)−4 | | 4 | | 4 | |
f(x)= |
| = 1− |
| = − |
| +1 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
8 wrz 18:15
piotr: | x−2 | | x+2−4 | | 4 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
a więc asymptoty: x=−2 oraz y=1
8 wrz 18:16
Jack: jak sie chopaki rzucili
8 wrz 18:16
grthx: Nie bylo Twojego postu Jack jak pisalem .
8 wrz 18:19
jonia: Dzięki wielkie!
8 wrz 18:19