Udowodnij - reszty
Mitse: Witam!
Niech r będzie resztą z dzielenia b przez a oraz niech c|a i c|b. Uzasadnić że c|r.
Proszę o wskazówki, które pomogą mi udowodnić to zadanie.
8 wrz 17:37
Adamm: a=b*k+r
rozumiesz o co chodzi?
8 wrz 17:39
Mitse: Tak. Wywnioskowałem jeszcze to:
a|b /\ a|c /\ c|r => a = c*k1 /\ b= c*k2 /\ r= c*k3
Czy moje rozważania idą w dobrą stronę?
8 wrz 17:58
jc:
a=k*b+r
c|a oznacza, że a=mc dla pewnego całkowtego m
c|b oznacza, że b=nc dla pewnego całkowitego n
r = a − k*b = (m − k*n) c
czyli c|r
8 wrz 18:05
Mitse: Niezbyt rozumiem jak stwierdziłeś że c|r.
8 wrz 18:32
Adamm: reszta jest sumą wielokrotności a i wielokrotności b, które są podzielne przez c
wyznaczając c przed nawias widzimy że reszta jest wielokrotnością r,
czyli inaczej, c dzieli r
8 wrz 18:35
Jack: skoro
r = coś tam razy c, to znaczy, ze c|r
(pod warunkiem, ze coś tam nalezy do calkowitych)
8 wrz 18:36
Adamm: "wyznaczając c przed nawias widzimy że reszta jest wielokrotnością r"
miałem napisać wielokrotnością c
8 wrz 18:36
Adamm: myśl o podzielności jako możliwości wyznaczenia dzielnika przed nawias
| | a | |
np. dla całkowitych a,b,c a=b*c więc b|a ale też c|a bo |
| =c która jest całkowita |
| | b | |
8 wrz 18:39
Mitse: Właście olśniło mnie że m,k i n to liczby całkowite. Ogólnie mówiąc; dzięki
8 wrz 18:40