wielokąty i okręgi
pomocy proszę:

a = 17, b = 8, jak obliczyć R?
8 wrz 17:37
Adamm: czy a jest od punktu przecięcia prostej z okręgiem?
8 wrz 17:41
pomocy proszę: a to są ramiona trójkąta, b jest styczny do okręgu
8 wrz 17:42
Tadeusz:
dwa razy "randka z PięciąGorasem"
8 wrz 17:45
pomocy proszę: a jak mam znaleźć te małe odcinki od podstawy do styczności?
8 wrz 17:47
Adamm: (√a2−b2+r)2=r2+(a+b)2 może coś takiego?
8 wrz 17:47
pomocy proszę: skąd (a+b)2?
8 wrz 17:52
Adamm:

nie pamiętam nazwy ale dla stycznych do ogręku zachodzi coś takiego
8 wrz 17:55
Adamm: a są od puntów styczności
8 wrz 17:55
Adamm: okręgu*
8 wrz 17:56
pomocy proszę: jestem w gimnazjum, nie było czegoś takiego
8 wrz 17:57
Janek191:
Rysunek jest nieprecyzyjny
8 wrz 17:57
Adamm: cóż, to nie jest nic zaawansowanego ale czasami jest przydatne, może nawet miałeś
tylko nie pamiętasz
8 wrz 17:59
pomocy proszę:

ten trójkąt na górze jest równoramienny i ma podstawę 16 i ramiona 17, trzeba znaleźć promień
takiego okręgu.
Chyba źle zrozumiałeś zadanie
8 wrz 18:00
Adamm: źle? czemu, przecież je rozwiązałem
8 wrz 18:01
Tadeusz:

a to |AB| czy |AC|
8 wrz 18:02
pomocy proszę: | | 1 | |
ale to jest 400 a w odp jest 13 |
| i moje a nie są od punktów styczności |
| | 3 | |
8 wrz 18:04
Adamm: powiedział że a to ramiona, więc |AC|
8 wrz 18:04
pomocy proszę: Tadeusz: AC = 17
8 wrz 18:04
8 wrz 18:09
Janek191:
x + R = AO
8 wrz 18:10
Janek191:
x2 = a2 − b2 = 172 − 82 = 289 − 64 = 225
x = √225 = 15
8 wrz 18:12
Adamm: (15+r)
2=r
2+25
2
15
2+30r+r
2=r
2+25
2
30r=400
to po to żeby udowodnić że rozwiązałem
8 wrz 18:13
pomocy proszę: a skąd ta równość ułamków?
8 wrz 18:14
Janek191:
8*(15 + R) = 17 R
120 + 8 R = 17 R
120 = 9 R
=============
8 wrz 18:14
Adamm: z podobieństwa
8 wrz 18:15
pomocy proszę: nic nie rozumiem
8 wrz 18:15
Janek191:
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych
8 wrz 18:15
pomocy proszę: nie miałem podobieństwa i nie wiem jak to podniosłeś do kwadratu
8 wrz 18:15
Adamm: Janek użył podobieństwa, ja nie
8 wrz 18:16
grthx: Znowu nie pojmujesz ? ile znowu postow ?
8 wrz 18:17
pomocy proszę: a to skąd r2+ 252?
8 wrz 18:18
Janek191:
Cecha podobieństwa trójkątów KKK ( kąt, kąt, kąt )
8 wrz 18:18
pomocy proszę: grthx: nie każdy może być geniuszem
8 wrz 18:19
Adamm: z mojego poprzedniego wzoru, po prostu wstawiłem a=17, b=8
8 wrz 18:20
Adamm: moje rozwiązanie opiera się na tym o okręgach (już ci pisałem)
oraz na tw. Pitagorasa
8 wrz 18:21
grthx: Bierzesz sie za zadanie z liceum a mowisz ze jestes w gimnazjum Po co ?
Chcesz byc olimpijczykiem ? . To najpierw poczytaj teorie chociazby tak jak Vax
8 wrz 18:21
Adamm: szczerze to mi to wygląda na zadanie z gimnazjum, ale w sumie to nie wiem
8 wrz 18:22
pomocy proszę: grthx: to jest 2 klasa gimnazjum
8 wrz 18:23
Adamm: powiedz co miałeś, łatwiej będzie dopasować
8 wrz 18:24
Janek191:
Moim sposobem można zrobić to zadanie w gimnazjum − było tw. Pitagorasa i cechy przystawania
trójkątów.
8 wrz 18:24
Janek191:
Pisz w kolejności:
18.12
18.09
18.14
8 wrz 18:26
pomocy proszę: dobra, chyba zajarzyłem skąd to 17+8, odcinki ze stycznych są równe

dzięki
cech nie było jeszcze i nie było wzorów skróconego mnożenia, co go wykorzystałeś do tego
kwadratu co obliczałeś
8 wrz 18:28
grthx: I teraz maciu gitara
8 wrz 18:29
Adamm: cóż, nie potrzeba wzorów skróconego mnożenia, wystarczy zwykłe mnożenie
8 wrz 18:29