Układ równań
Qwadrat: Rozwiąż graficznie układ równań
| ⎧ | x2 +y2 −2x −4y −5 = 0 | |
| ⎩ | x +1 = |x −2| |
|
Odczytaj współrzędne punktów przecięcia krzywych opisanych równaniami układu.
Jak na razie to zdążyłem jedynie zorientować się, że pierwsze równanie to równanie okręgu w
postaci ogólnej i pewnie przydałoby się jakoś to przekształcić do postaci kanonicznej.
Nigdy wcześniej nie robiłem tego, więc nie wiem czy mi dobrze wyszło:
x
2 +y
2 −2x −4y −5 = 0
x
2 −2x +y
2 −4y −5 = 0
x
2 −2x +1 +y
2 −4y +2 −3 −5 = 0
(x−1)
2 + (y−2)
2 −8 = 0
(x−1)
2 + (y−2)
2 = 8
S=(1,2)
r
2 = 8
r = 2√2
Teraz określam dla jakich wartości x, wyrażenie |x −2| jest nieujemne, a dla jakich ujemne.
y +1 = |x −2|
x −2 ≥ 0
x ≥ 2
x ∊ <2, +
∞)
1. x∊(−
∞, 2)
x −2 < 0, zatem |x −2| = −x +2
y+1 = −x +2 / −1
y = −x +1
2. x∊<2, +
∞)
x −2 ≥ 0, zatem |x −2| = x −2
y +1 = x −2 /−1
y = x −3
Czy to tak powinno być? I teraz powinienem zrobić układ współrzędnych, z tym okręgiem i tą
funkcją, a następnie odczytać z niego punkty przecięcia okręgu i funkcji?
8 wrz 17:34
Adamm: tak
8 wrz 17:38
Tadeusz:
pomieszanie z poplątaniem

− sprawdź raz jeszcze to równanie okręgu
− skąd w drugim równaniu wytrzasnąłeś y
8 wrz 17:39
Antonni: x2−2x+y2−4y−5=0
(x−1)2−1 +(y−2)−4−5=0
8 wrz 17:40
Qwadrat: "skąd w drugim równaniu wytrzasnąłeś y."
Pomyliłem się przy przepisywaniu, powinno być y +1 = |x −2|
A odnośnie równania okręgu− chodzi o to że powinno być −4 zamiast −2?
8 wrz 17:44
Qwadrat: No tak, w końcu (y −2)2= y2 −4y +4, więc później musi być −4, więc ostatecznie promień
wychodzi r=√10
8 wrz 17:50
Tadeusz:
i rysuj
8 wrz 17:51