prosze na już
pozdrawiam serdecznie8: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
(an) o ilorazie q,
a) a1= √2 q=√2 n=8
b) a1=−2 q=1−√2 n=3
8 wrz 17:33
8 wrz 17:42
pozdrawiam serdecznie8: No wzór znam ale coś mi nie wychodzi
8 wrz 17:43
grthx: To pokaz obliczenia
8 wrz 17:45
pozdrawiam serdecznie8: a) S8=√2*U { 1− (√2)8}{ 1−√2 }=U { 1− 256}{1−√2} i dalej nie wiem a b) nawet nie
zacząłem
8 wrz 17:48
Adamm: gdzie masz √2 po tym przejściu to jest raz, dwa to √28=16
8 wrz 17:51
Janek191:
| | 1 − (√2)8 | | 1 −16 | |
a8 = √2 * |
| = √2* |
| = |
| | 1 − √2 | | 1 −√2 | |
| | −15√2*(1 + √2 | | −15√2 − 30 | |
= |
| = |
| = 30 + 15√2 |
| | (1 −√2)*(1+ √2) | | −1 | |
8 wrz 17:51
pozdrawiam serdecznie8: a B) jak zrobić Janek191?
8 wrz 17:56
Janek191:
a
1 = −2
q = 1 −
√2
n = 3
więc
q
3 = ( 1 −
√2)
3 = (1 −
√2)
2*(1 −
√2) = ( 1 − 2
√2 + 2)*(1 −
√2) =
= ( 3 − 2
√2)*( 1 −
√2) = 3 − 3
√2 − 2
√2 + 4 = 7 − 5
√2
zatem
| | 1 − ( 7 − 5√2) | | − 6 + 5 √2 | |
S3 = −2* |
| = −2* |
| = |
| | 1 − ( 1 − √2) | | √2 | |
= −
√2*( − 6 + 5
√2) = 6
√2 − 10
=========
O 17,51 powinno być S
8 zamiast a
8
8 wrz 18:05
pozdrawiam serdecznie8: Dziękuję
8 wrz 18:08
pozdrawiam serdecznie8: A czy ten punkt b
można jakoś inaczej rozwiązać?
8 wrz 21:41
grthx: Przeciez podziekowales to znaczy ze zrozumiales
Janek 191 rozwiazuje jak najprosciej zeby zrozumiec .
8 wrz 21:45
pozdrawiam serdecznie8: Ale ja mam inaczej w odpowiedzi
8 wrz 21:47
grthx: Nie graj wariata .
3 godziny czekales z tym zeby to napisac.
8 wrz 21:48
Eta:
b) a1, a1*q, a1*q2 to S3= a1+a1q+a1q2=a1(1+q+q2)
S3= −2( 1+1−√2 +(1−√2)2= −2( 2−√2+3−2√2) = −2(5−3√2)= 6√2−10
8 wrz 21:49
Eta:
6√2−10 = 2(3√2−5)
8 wrz 21:50
grthx: Dobry wieczor
Eta
8 wrz 21:51
grthx: Ale ja mam inaczej w odpowiedzi .
Ale jak to odpowiedz to juz nie laska napisac tylko znowu 50 postow bedzie .
8 wrz 21:52
Eta:
Witaj "gruchaczu"

( ten nowy nick kojarzy mi się z "gruchaniem gołębia"
8 wrz 21:54
grthx: A wiesz ze dopiero teraz to zauwazylem
8 wrz 22:06
Mila:
Mnie z ministrem (?).
8 wrz 22:16
grthx: Milu 
Juz wiem Tego od edukacji (Pana mecenasa teraz
8 wrz 22:17
Jack: Krzysiu, czyzby to Ty ? Dlaczego tak szybko zmieniasz nick, ze Cie rozpoznac nie moge?
8 wrz 22:22
Eta:
8 wrz 22:30
maciu: jedno,zadanie miałem identyczne,na maturze (takie samo jak te,które dostałem od cb,z tych
arkuszy,to było zadanie zamknięte),a co najlepsze? nie dość,że nic z tego nie rozumiałem,to
chociaż strzeliłem,ale oczywiśćie źle,ale ,żeby nie było,że nic nie wyniosłem z pomocy,to
było również zadanie drugie(też identyczne i też zamknięte,to dobrze je zrobiłem.
8 wrz 22:40
maciu: ale matura,ogólnie na plus,duży plus.
8 wrz 22:44
Eta:
Cieszę się,że Ty się cieszysz!
ale....
po pierwsze: podziękuj ładnie wszystkim i
przeproś tych, których obraziłeś

po drugie :
maciu zajmij się teraz czymś innym i nie zaśmiecaj forum
po trzecie : powodzenia i
8 wrz 23:38
maciu: Pewno,ze sie zajme.mam ambitne plany,teraz tylko ciezki okres(do tych wynikow),ale nie wiadomo
czy zdrowie pozwoli bo duzo w zyciu przeszedlem baa(bardzo duzo,ale nie wazne,nie m co sie
zalic) podziekuje oficjalnie uzytkownikom 13 wrzesnia,no ale przepraszac to nie bede nikogo,bo
i.za co nie ma
8 wrz 23:56
Metis:
8 wrz 23:57
grthx: WItaj maciu

Jednak ja do twojej obietnicy odnosze sie sceptycznie .
Pisales zaraz po maturze ze to jest twoja ostatnia aktywnosc do 12 wrzesnia . Nie dotrzymujesz
obietnic .
Pomimo tego mysle ze obietnicy dotrzymasz czego ci zycze
9 wrz 08:12