Wariacje bez powtórzeń. Oblicz:
Siwek: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z wariacji bez powtórzeń z którymi mam kłopot.
Zadanie brzmi następująco. Oblicz: V 1
n
Dziękuje za pomoc !
8 wrz 17:30
8 wrz 17:32
8 wrz 17:33
Siwek: Dlaczego taki wynik ?

Mógłby mi pan wytłumaczyć, bo ciężko mi to zrozumieć
8 wrz 17:33
Tadeusz:
a czego nie rozumiesz

wzoru
8 wrz 17:34
Tadeusz:
n!=n(n−1)!
8 wrz 17:35
Jerzy:
| | n! | | (n−1)!*n | |
= |
| = |
| = n |
| | (n−1)! | | (n−1)! | |
8 wrz 17:35
Siwek: Nie wiem dlaczego występuje samo N. Z liczbami radzę sobie świetnie ale jak wystąpi gdzieś w
zadaniu
n to nie wiem dlaczego tak się to dzieje
8 wrz 17:36
Siwek: Dobra już zrozumiałem !

Dzięki wielkie Tadeusz, Jerzy i Adam. Miłego i słonecznego dnia
życzę !
8 wrz 17:37
Tadeusz:
wzaj
8 wrz 17:52