Szereg Maclaurina
Mar: Rozwiń w szereg Maclaurina x2arctg2x i podaj zbór, gdzie obowiązuje rozwinięcie
8 wrz 17:09
Mar: mogłabym prosić o pomoc?
9 wrz 11:59
jc:
atan x = x − x3 /3 + x5 /5 − x7 /7 + ...
x2 atan 2x = x2 atan 2x = 2x3 − 23 x5 /3 + 25 x7 /5 − 27 x9 /7 + ...
szereg jest zbieżny dla x ∊ [−1/2, 1/2]
9 wrz 12:24
Mar: ale co się skąd wzięło?
9 wrz 13:34
jc: Zróżniczkuj obie strony pierwszego równania

Drugie równanie wynika z pierwszego.
9 wrz 13:39
Mar: ale bez używania całek?
9 wrz 13:42
jc: Zróżniczkowałeś?
Pochodna lewej strony = pochodna prawej strony.
Funkcje po obu stronach różnią się stałą, która określasz podstawiając x = 0.
9 wrz 13:58
Mar: a można tak:
f(x)=arctgx
f'(x)=∑(n=0)(−x
2)
n całkujemy
| | −x2n+1 | | −1n | |
f(x)=∑(n=0)∫−x2ndx=∑(n=0) |
| =∑(n=0) |
| x2n+1 |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
x=0
arctg0+c=0 ⇒c=0
Ale szereg jest trochę inny. Więc
| | −1n | |
x2arctg2x=x2*∑(n=0) |
| (2x)2n+1. |
| | 2n+1 | |
I teraz trzeba wciągnąć ten x
2 do sumy? Czy nie?
I jak policzyć zbiór, gdzie obowiązuje rozwinięcie?
9 wrz 15:36