:)
Adam: Do wykresu funkcji f(x)= |log
a x
2| należy punkt P (−2,4). Do wykresu funkcji należy również
punkt:
8 wrz 16:38
Adamm: |loga(−2)2|=4
|loga4|=4
loga4=4 lub loga4=−4
a4=4 lub a−4=4
a=√2 lub a=√2/2
odp. B
8 wrz 16:45
Adam: Mogę wiedzieć czego akurat odpowiedź B ?
8 wrz 16:53
Adamm: zapomniałem o kwadracie, odpowiedź A
8 wrz 16:58
8 wrz 16:59
Iryt:
a>0 i a≠1 i x≠0
f(−2)=|log
a(−2)
2|=|log
a(4)|
|log
a(4)|=4⇔
log
a(4)=4 lub log
a=−4⇔
a
4=4 lub a
−4=4
| | 1 | |
a=4√4=4√22=√2 lub a= |
| |
| | √2 | |
f(x)=log
√2(x
2) , x≠0 lub f(x)=log
(1/√2)(x
2)
sprawdzamy:
| | 1 | | 1 | |
f( |
| )=log√2( |
| )2=log√2(2−8)=p⇔ |
| | 16 | | 16 | |
(
√2)
p=2
−8⇔
| 1 | |
| p=−8 , p=−16 nie pasuje A i B |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| )=log(1/√2)( |
| )2=log(1/√2)(2−8)=p⇔ |
| | 16 | | 16 | |
p=16 odpowiedź A i wzór f(x):
f(x)=log
(1/√2)(x
2)
8 wrz 17:17
Adamm: Iryt, f(x)≠log1/√2(x2)
f(x)=|log1/√2(x2)| lub f(x)=|log√2(x2)|
8 wrz 17:24
Adamm: co jest tym samym
8 wrz 17:24
Iryt:
Dziękuję za sprostowanie:
Tak , niezbyt dobrze to wytłumaczone przeze mnie:
Chcę , aby autor zrozumiał dokonany wybór.
| | 1 | | 1 | |
|log√2( |
| )2]|=|log(1/√2)( |
| )2]| |
| | 16 | | 16 | |
Sprawdzam odp.A
2
(1/2)*p=2
−8
|p|=16
2
−1/2p=−8⇔p=8
|p|=16
Odp. A
Pytanie, czy
Adam rozumie?
Spróbuj sprawdzić B
8 wrz 18:27
Adamm: rozumiem, chodziło mi tylko o tą niejasność, o to że wybrałeś f(x)
8 wrz 18:32