Rzut prostokątny odcinka na płaszczyznę
Klaudia : Z punktu A poprowadzono dwa odcinki AK i AL o długościach odpowiednio równych 25 cm i 17 cm.
Przez punkty K i L przechodzi taka płaszczyzna
π że prostokątne rzuty odcinków AK i AL na nią pozostają w stosunku 5:2. Wyznacz odległość
punktu A od płaszczyzny π. Ma wyjść 15cm, jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć albo pokazać na
rysunku bo mam z nim tez problem
8 wrz 16:33
Klaudia :
8 wrz 17:14
Tadeusz:

i chyba jasne
8 wrz 17:25
Tadeusz:
172−(2n)2=252−(5n)2 ⇒ n=4
x=√625−400=15
8 wrz 17:28