funkcje
123: naszkicuj wykres funkcji
x−1dla x≥2
y=
−−x+3 dla x<2
podaj zbiór wartości funkcji
7 sty 16:18
jo: popraw funkcję i spróbuj narysować jej wykres... jak coś to pomogę
7 sty 16:39
123:

y=−x+3 dla x<2
y=x−1 dla x≥2
wiem że cos takiego bedzie i tyle
7 sty 16:45
123: linia przerywana jest na − 2
7 sty 16:46
jo: W pierwszym i drugim przypadku trzeba narysować funkcje liniowe dla podanych przedziałów.
Dla x<2 narysuj funkcję y=−x+3, czyli malejąca przechodząca przez punkt 3 na osi OY
Dla x≥2 funkcja y=x−1 jest rosnąca i przechodząca przez punkt −1 na osi OY.
Spróbuj teraz.
7 sty 17:07