całka oznaczona - oblicz pole
Dedee: mam takie zadanie:
oblicz większe pole ograniczone krzywymi:
(x−1)2 + y2 = 1 y=x
Wiem że pierwsze równanie to równanie okręgu ale nie wiem jak mam wyznaczyć wzór na całkę...
Czy po prostu mam z tego wyciągnąć y?
8 wrz 14:25
===:

uczeń gimnazjum policzy na piechotkę
8 wrz 14:55
piotr1973: P = π − ∫01 (√1−(x−1)2 − x) dx = 3π/4 +1/2
8 wrz 15:05
Dedee: czemu odejmuje się to od całego pola? super piotr1973 że jest wynik, ale ja kompletnie nie wiem
skąd on się wziął...
8 wrz 15:18
jc: Do 3 ćwiartek okręgu dodajesz trójkąt: 3/4 π + 1/2.
8 wrz 15:22
Dedee: O matko...dzięki...
8 wrz 15:31
===:
zaćmienie?
8 wrz 15:34