Granica
Mar: limn→∞ (−1)n−1(n−1)
8 wrz 12:54
Janek191:
Granica nie istnieje.
8 wrz 12:56
Mar: przepraszam, chodziło o zbadanie zbieżności takiego szeregu
8 wrz 12:57
Mar: wiem, że jest rozbieżny, bo nie będzie spełniony warunek konieczny zbieżności. Ale nie potrafię
tego rozpisać
8 wrz 13:06
Adamm: mamy lim 2n→∞ (−1)2n−1(2n−1) = −∞
lim 2n−1→∞ (−1)2n−2(2n−2) = ∞
podciągi dążą do innych granic więc granica nie istnieje
8 wrz 16:13
Mar: Aha. To może tak. Mam zbadać zbieżność szeregu ∑(n−1)4n−1*xn−1
dostaję, że szereg jest zbieżny dla x∊(−1/4;1/4)
sprawdzam dla x=−1/4
postawiam do wzoru i dostaję ∑(−1)n−1(n−1) i co dalej?
8 wrz 16:32
Adamm: granica musi równać się zeru więc jest rozbieżny
8 wrz 16:33
Mar: dzięki.
A i jeszcze, czy jeżeli granica nie istnieje to jest to samo co dąży do nieskończoności?
8 wrz 16:37
Adamm: nie, patrz funkcja sinx
jeśli chodziło ci o to że szereg dąży to też niekoniecznie
8 wrz 16:40